Muzika

Drevna energetska Joga

Yoga Terapija: Jogički pristup Artritisu


Uzroci nastanka artritisa

Dean

Mnogi faktori, uključujući mentalni i emotivni stres, loš životni stil i ishrana, zajedno utiču na poremećaj ravnoteže glavnih mehanizama u mozgu i endokrinom sistemu, od kojih zavisi zdravlje celog organizma.

Ishrana: Prejedanje i visokokalorična hrana, naročito meso, životinjske masti, hrana pržena u dosta ulja, previše mleka, gija, šećera i soli, igraju važnu ulogu u iniciranju i pogoršanju artritisa. Zatvor pogoršava bolest. Fizička aktivnost: Nedostatak redovnog vežbanja čini da zglobovi i ligamenti postanu ukočeni i nesavitljivi. Često sedenje u stolici, a retko sedenje s pekrštenim nogama u položaju lotosa ili izvođenje vežbi, poput pawanmuktasana, izaziva ukočenost nogu, kukova, kičme i ramena.

Mentalni faktori: Duboke podsvesne napetosti, ugušene emocije, strah i preosetljivost mogu dovesti do psihičke krutosti, što utiče na pojavu fizičke napetosti, alergija, poremećaja balansa endokrinog sistema itd. Psihička krutost - tvrdoglavost i strah, vode ka fizičkoj krutosti u obliku artritisa, reume, fibroze i zatvora. Osobe koje boluju od artritisa ponekad ne mogu da pokažu svoje dublje emocije, naročito bes. Reći će: Ne brini za mene. Izađi i zabavi se. Ipak, sve vreme osoba pati u sebi, i takvo gušenje emocija proizvodi otrove koji pogoršavaju metabolizam tela.


Savremeni medicinski tretman

Savremena medicina još uvek nije u potpunosti prihvatila ozbiljnost artritisa. Ona posvećuje pažnju smanjivanju bola koji izaziva artritis, ali ne bavi se lečenjem to jest uklanjanjem uzroka bolesti. Prepisuje razne lekove, počevši od aspirina koji deluje kao analgetik (ublažava bol) i protivupalno sredstvo. Aspirin je delotvoran, iako se razvija tolerancija i potrebno je povećavati doze. Dugotrajna upotreba velikih doza aspirina utiče na probleme sa stomakom, jetrom i bubrezima, tako da pacijent mora da pređe na sledeći nivo terapije lekovima. Mnogo moćnija protivupalna sredstva, kao što su indometacin i fenilbutazon, prepisani su sve dok se ponovo ne razvije tolerancija ili se ne ispostave neki neželjeni efekti.

Sledeći korak su kortikosteroidi, što odgovara hormonima koje luči kora nadbubrežne žlezde. Ovi lekovi izazivaju ozbiljne neželjene efekte. Nadbubrežna žlezda pacijenta propada ili atrofira i telo postaje debelo. Može se javiti dijabetes ili visok krvni pritisak, povećava se maljavost, smanjuje se kalcijum u kostima, što olakšava prelome. Poslednji korak je hirurško uklanjanje bolnih zglobova i zamena veštačkim. Takvi zglobovi su se pokazali veoma efikasnim, i traju godinama. Ali onda je potrebna ponovna zamena; mada, pacijenti se tada već nalaze u godinama kada je svaka operacija rizična.


Holistički pristup artritisu

Osteoartritis se uspešno leči glukozaminima i odgovarajućim količinama ribljeg i lanovog ulja koji imaju protivupalni efekat. Može da pomogne i izbegavanje paradajza, krompira, plavog paradajza, čili paprika, jer kod nekih pacijenata izazivaju pogoršanje bolesti.

Reumatoidni artritis je autoimuna inflamatorna bolest. Postoje dokazi da je bolest reakcija na velike molekule proteina apsorbovane iz nedovoljno svarene hrane. Ti molekuli stimulišu stvaranje antitela u stomačnim organima, što, nažalost, utiče na vezivna tkiva i može da uzrokuje zapaljenje zglobova i mišića. Sveobuhvatana procena i razumevanje digestivnih funkcija, netolerancija na hranu, disbakterioze creva, esencijalnih masnih kiselina i antioksidanata uglavnom će voditi ka značajnom poboljšanju ili izlečenju.


Jogički pristup

Dean

Jogički pristup artritisu je sveobuhvatan i efikasno dopunjuje klasični medicinski tretman. Ipak, joga nikada ne preporučuje lekove, a da se pri tom zanemaruje ono što je važno: ishrana, vežbe, životni stil itd.

Najbolje je da se terapija sprovodi u ašramu, gde se oseća pozitivna energija. To je naročito važno ukoliko je pojedinac izložen lošim uticajima kod kuće ili na poslu, ili ukoliko se porodica prema bolesniku ponaša kao da je zavistan od njih, na primer: Oh, jadničak, on toliko pati. Moraš da se odmoriš, dragi, ja ću uraditi sve umesto tebe. Karma joga je deo sadhane osobe koja boluje od artritisa, kao i asane i pranajame. Program jogičke terapije koji se izvodi u pravilnim ciklusima sadrži sledeće elemente:

1. Asana: Glavna serija asana za prevenciju i tretman artritičnih stanja jeste antireumatska grupa vežbi pawanmuktasana, koja pokreće svaki deo tela i potpuno opušta i masira sve zglobove. Pre nego što započne sa vežbama pawanmuktasana, pacijent treba da potopi noge u hladnu i/ili toplu slanu vodu da bi poboljšao cirkulaciju. Pošto je fleksibilnost zglobova sve veća, mogu se dodati ostale asane; ipak, nikad se ne naprežite i ne zadajte sebi bol. Glavne asane sadrže shashankasana, marjari-asana, shashank bhujangasana, akarna dhanurasana. Vajrasana bi trebalo da se vežba posle obroka. Na kraju, surya namaskara prilagodite svojim mogućnostima. Svakog jutra radite od šešt do dvanaest ciklusa, što bi trebalo da bude dovoljno za sprečavanje napredovanja artritisa tokom života.

2. Shatkarma: Poorna i laghoo shankhaprakshalana, kunjal i neti jesu veoma važne kod olakšavanja efekata konstipacije i uklanjanja bilo kojih metaboličkih kiselina i drugih štetnih materija koje se sakupljaju u zglobovima, krvotoku i tkivu. Artritis nikada neće biti izlečen ako se javlja stalna konstipacija.

3. Pranayama: Uključujući abdominalno disanje, nadi shodhana i bhastrika pomažu sistemu organa za varenje i sposobnosti organizma da se oslobađa štetnih materija.

4. Meditacija: Oslobodite se prikrivenih mentalnih i emotivnih napetosti. Antar mouna nivo 2, gde se usredsređujete na misli, naročito je korisna kod prepoznavanja autodestrukcije, ustaljenih stavova i šeme ponašanja. Potom, tokom nivoa 3, bolesnika bi trebalo ohrabriti da zamisli scenu u kojoj on izražava veliki bes i nasilje, kako bi se oslobodio prikrivenog emotivnog konflikta koji uzrokuje artritično stanje ukočenosti, a da u isto vreme ostane samo distancirani svedok. Potpuno opuštanje i meditacija povoljno deluje na stanje svesti bolesnika.

5. Ishrana: Jednostavna dijeta koja sledi umanjiće bol i poboljšaće regeneraciju organizma i njegovu sposobnost da se oslobađa štetnih materija. Jak, čist digestivni sistem spremno apsorbuje sve hranljive materije iz namirnica koje čine sledeći režim ishrane:

  • Skuvajte integralne žitarice i napravite hleb, čapati, jedite pirinač, proso, ječam itd.
  • Skuvajte mahunarke, naročito one koje su s manje kalorija, npr. kineski mung pasulj, i snabdećete se s dovoljno proteina.
  • Skuvajte ili ispecite povrće, naročito zelje, ali bez belog luka.
  • Jedite zelene salate, celer, paradajz, cveklu, šargarepu, krastavac, klice, semenke i slično.
  • Jedite voće (osim banane), i sveže i suvo, i malo lešnika. Umesto šećera, uzmite malo meda.
  • Smanjite unos mleka i mlečnih proizvoda, poput sira ili gija; izbegavajte rafinisanu, prerađenu i veštačku hranu, uključujući i belo brašno (meko).
  • Pravilo je da se jede samo sezonsko voće i povrće i ono koje raste na vašem području. Jedino ako je vama neophodno, povremeno jedite malo piletine ili ribe.
  • Obroke uzimajete između 10h i 12h, i između 17h i 19h. Večernji obroci treba da budi lakši. To će omogućiti da hrana bude u stomaku kada je varenje najefikasnije i da je varenje već u toku za vreme spavanja.
  • Propuštanje obroka ili post jednom nedeljno olakšaće bol, naročito tokom akutnih faza, i ubrzaće ozdravljenje. Ne jedite brzu hranu ili između obroka.

6. Amaroli: Piti od jedne do tri čaše svežeg urina svakog dana, masirati se odstojalim ili prokuvanim urinom, držati obloge natopljene urinom, sve to može koristiti u lečenju artritisa, naročito kod slučajeva koji već dugo traju i gde analgetici i steroidi više ne pomažu.

7. Odmor: Tokom akutne, upalne faze najvažniji je odmor, a kasnije treba smenjivati rad i odmor.

8. Vežbe: Veoma je važno da održavate pozitivan stav prema aktivnostima i vežbama, čak i do te mere da forsirate sebe. Šetnja, plivanje, rad u bašti i drugi oblici lakših vežbi pomažu mišićima da ostanu jaki, i zglobovima savitljivi, a mogu biti deo svakodnevne rutine u kombinaciji sa jednostavnim asanama.

9. Toplota i masaža: Kupanje u kadi punoj vruće vode ili zagrevanje pojedinih delova tela, naročito tokom zime, opušta mišiće i smanjuje bolne grčeve. Toplota takođe ublažava bol i upalu, ubrzava metabolizam, pomaže kod oslobađanja od štetnih materija, ubrzava proizvodnju prirodnog lubrikanta, smanjuje otok i pomaže u slučajevima kada telo uzima kalcijum iz kostiju, pomaže razvoj kostiju itd. Posle terapije toplotom, masaža zglobova i udova leči srce i opušta senzorne i motorne nerve, poboljšava cirkulaciju i protok krvi i limfe, i ima celokupan opuštajući efekat.

10. Stav: Pre svega, osoba koja boluje od artritisa a podvrgnuta je terapiji jogom mora biti strpljiva i s pozitivnim stavom, ne treba da se obeshrabri zbog bola i neugodnosti koje će u početku osetiti. Početne muke će doneti dobre rezultate u borbi protiv cikličnog vraćanja bolesti. Joga nidra je najblagotvornija i treba je koristiti kao način oslobađanja od bola i kao mentalnu transformaciju, što smanjuje zavisnost od lekova i osetljivost na bol. Snaga uma i radost koja se oseća kada je proces bolesti kontrolisan i preokrenut jeste nešto za čime svi oboleli od artritisa treba ozbiljno da teže.