Muzika

Drevna energetska Joga

Yoga terapija: Dijabetes

Joga kao alternativa

Dok klasična medicina tvrdi da je dijabetes neizlečiv, mnoge studije su dokazale da joga pozitivno deluje na to oboljenje. U kliničkim istraživanjima, dijabetičari kod kojih je skoro otkrivena bolest uspeli su da smanje šećer u krvi do normalnog nivoa, a insulinski zavisnici su ili u potpunosti prestali s upotrebom insulina ili su njegovu količinu značajno smanjili. Novootkriveni dijabetičari imaju sjajnih izgleda da u potpunosti kontrolišu i poprave svoje stanje ako prihvate praktikovanje joge i životni stil koji je preporučen.

Joga ne prihvata životni stil zasnovan na prekomernom konzumiranju masne hrane, gojaznosti i nedostatku fizičke aktivnosti. Jednostavno prepisivanje recepta za korišćenje insulina ili nekog drugog leka koji će delovati suprotno od nezdravog života je promovisanje bolesti, radije nego promovisanje zdravog stila života. Jogički pristup dijabetesu je usmeren na isticanje uzroka bolesti i njenih simptoma. Zasnovan je na ponovnom unutrašnjem usklađivanju celog organizma kroz stimulaciju samostalne regeneracije tela.

Joga ima dva pristupa prevazilaženju ove bolesti. Prvo, izgleda da ćelije Langerhansovih ostrvaca, dela pankreasa sa endokrinom funkcijom, a koje su prevremeno oslabljene zbog prekomernog lučenja insulina, postaju podmlađene. To znači da je proizvodnja insulina stimulisana i da se oslobađa u pravo vreme, u skladu sa nivoom šećera u krvi. Do ovoga dolazi postepeno, kako se iscrpljena energija - prana u središnjem delu sistema za varenje ponovo uspostavlja.

Drugo, uz pomoć joge mišići i masno tkivo ponovo postaju osetljivi na insulin koji proizvodi samo telo. Ovo je postignuto posebno antireumatskim serijama pawanmuktasana, što oslobađa blokiranu energiju u perifernim mišićima i tkivima, i serijama protiv stomačnih problema pawanmuktasana 1, koje postepeno aktiviraju i pokreću nataložene masti. Surya namaskara je moćan pranički generator koji takođe pomaže da se ponovo uspostavi balans u metabolizmu.

Podmlađivanje pankreasa

Do oporavljanja tromog i neredovnog lučenja pankreasa kod dijabetičara dolazi postepeno, kroz izvođenje određenih asana, paranajama, šatkarma i banda, uključujući uddiyana i nauli. Ovo verovatno deluje tako što se povećava oslabljeni protok krvi kroz iscrpljene i atrofirane žlezdne oblasti pankreasa.

Izvođenje hatha yoga shatkarmas kroz laghoo shankhaprakshalana i kunjal kriya svakog dana značajno utiče na obnavljanje pankreasa tako što uklanja toksine iz celog gastrointestinalnog trakta, čisti i ispira određene kanale i žlezde.

Odmor je najbolji lek u oporavku od bolesti istrošenosti i iscrpljenosti bilo kog dela tela. Isti slučaj je i sa pankreasom, i ukidanje dijetetskog skroba i šećera omogućava žlezdama da se odmore i oporave od prethodnog zlostavljanja. U ćelijama Langerhansovih ostrvaca postepeno se vraća normalni nivo insulina. Ovo je potpomognuto postepenim prestajanjem uzimanja insulina u slučajevima kada je telo postalo naviknuto na njega. Očekuje se da postepeni prestanak uzimanja insulina stimuliše ćelije Langerhansovih ostrvaca da proizvode insulin u sve većim količinama, sve dok se ne uspostavi približno normalan nivo. Istovremeno, stalna prekomerna mobilizacija insulina zaustavljena je usvajanjem određene dijete, obedovanjem u tačno vreme, izbegavanjem brze hrane i prejedanja.

Jogički pristup lečenju dijabetesa

Jogički pristup lečenju dijabetesa zahteva da pacijent boravi u odgovarajuće opremljenom joga ašramu. Tada je lečenje najdelotvornije. Trebalo bi obezbediti najmanje mesec dana za početni period treninga i lečenja, tako da nove navike i prakse mogu u potpunosti da postanu deo životnog stila pacijenta.

Važno je da dijabetičari prihvate terapiju jogom u kombinaciji sa adekvatnom medicinskom kontrolom. Potrebne su laboratorijske analize, kako bi napredak u terapiji bio objektivno meren redovnom kontrolom nivoa šećera u krvi i mokraći. Ovo je naročito važno u periodu kada nivo šećera počinje da pada.

Postepeno smanjivanje dnevnog insulina može biti opasna procedura, i po našem mišljenju ne bi trebalo da se shvati olako, jer postoji rizik od ketoacidoze i hipoglikemijske kome. Ipak, uz odgovarajuću pomoć klasične medicine cilj može biti postignut.

Uprošćeni mesečni program joge

Joga sadhana i napredak varira od pojedinca do pojedinca. Ovaj program nije isti za sve dijabetičare, ali može poslužiti kao opšta smernica, a programi mogu biti prilagođeni individualnim potrebama i mogućnostima.

Prva nedelja:

 • 1. Asana: Pawanmuktasana deo 1 i 2, vajrasana
 • 2. Pranayama: Bhramari i nadi shodhana nivo 1
 • 3. Shatkarma: Neti
 • 4. Opuštanje: Abdominalno disanje u šavasani

Druga nedelja:

 • 1. Asana: Kao i kod prve nedelje uz dodatak serije šakti bande
 • 2. Pranayama: Nadi shodhana nivo 2; bastrika (20 udisaja)
 • 3. Shatkarma: Neti i kunjal
 • 4. Opuštanje: Joga nidra.
 • 5. Meditacija: Ajapa japa, nivo 1

Treća nedelja:

 • 1. Surya namaskara: Vežba u skladu sa mogućnostima
 • 2. Asana: Serija vajrasana
 • 3. Pranayama: Nadi shodhana nivo 3 sa džalandara i mula bandama; bastrika (30 udisaja), sa antar kumbhaka i džalandara bandom; sheetali i seetkari
 • 4. Shatkarma: Jednom cela shankhaprakshalana; svaki sledeći dan khaprakshalana; neti i kunjal
 • 5. Opuštanje: Joga nidra (cela, jedan sat)
 • 6. Meditacija: Ajapa japa, nivo 2

Četvrta nedelja:

 • 1. Surya namaskara: Do 12 ponavljanja
 • 2. Asana: Vežbati sarvangasana, halasana, matsyasana, paschimottanasana, ardha matsyendrasana, mayurasana, bhujangasana, gomukhasana
 • 3. Pranayama: Nadi shodhana nivo 4 sa maha bandom; bastrika sa antar kumbhaka i maha bandom; sheetali i seetkari
 • 4. Shatkarma: Svaki dan neti, kunjal i laghoo shankhaprakshalana
 • 5. Opuštanje: Joga nidra i prana vidya
 • 6. Meditacija: Ajapa japa, nivo 3

Saveti

Ishrana: Na početku terapije treba usvojiti ishranu koja podrazumeva nizak nivo karbonhidrata, odsustvo šećera i prirodnu vegetarijansku ishranu. Minimalno začina, ulja i mlečnih proizvoda. Jesti integralni hleb, lisnato i vodom bogato povrće, slabo ili na pari kuvano, salate i voće.

Vežbe: Preporučuje se svakodnevna šetnja.

Insulin: U nekom trenutku tokom prve dve nedelje, u zavisnosti od rezultata testova krvi, treba postepeno smanjivati uzimanje insulina. Nastaviti redukciju uzimanja insulina uz redovno laboratorijsko testiranje.

Lekovi: Smanjiti količinu lekova koji se uzimaju oralno, a pošto počne terapija jogom, u potpunosti ih izbaciti iz upotrebe.

Vreme: Program vežbanja joge i ishrane treba da traju najmanje šest meseci, ali i duže da se bolest ne bi vratila.