Muzika

Drevna energetska Joga

Ceremonija - Ispit unutrašnjih moći

Sutradan, oko 13h, otišli smo kod Gusađija na njegov poziv, u mesto Blangsinga, jer je želeo da prisustvujemo ceremoniji polaganja dvoje iskušenika, muža i žene, u hinduističke sveštenike brahmane. Ovaj izuzetan čovek je poznavao moga učitelja i znao je na kakvom sam putu i u kakvom iskušenju. Želeo je da vidimo obred.

Toplo nas je pogledao i rekao da sednemo u prvi red. Ispred nas, na bini, stajali su iskušenici, ispred njih brahmani najvećeg ranga pred kojima se polaže ispit unutrašnjih moći, a iza nas se nalazilo oko stotinu Indonežana obučenih u svečanu odeću, koji su pratili polaganje ovog neobičnog ispita. Prostorom je vladao potpuni mir. Nije se ništa čulo. Brahmani su netremice posmatrali iskušenike, a i oni njih. Bilo je to ispitivanje unutrašnjih snaga, moći ovog bračnog para. Učinilo mi se da to traje čitavu večnost. Sedeo sam potpuno mirno i, gledajući ovaj prizor, spontano sam ušao u meditaciju. U jednom trenutku, osetio sam snažan udar neke jake energije od koje mi je zastao dah. Nisam mogao da dišem. Imao sam osećaj da ću se ugušiti. Znoj mi je prekrio lice, a od kapljica koje su se spuštale niz kapke, oči su počele da me peku. Srce je počelo brže da radi. Činilo mi se da ne mogu da se pokrenem. Potpuno sam bio paralisan ovim što mi se događa. Osetio sam blagu nesvesticu, tako da mi je jedini spas bio da primenim jednu od tehnika yoga disanja i upotrebim mantre zaštite. Shvatio sam da brahmani na ovaj način, svojim jakim energijama, testiraju unutrašnje moći iskušenika.

Posle kraće meditacije, ustao sam i u nekom stanju omamljenosti izišao u dvorište kako bih malo prošetao. Vazduh me je brzo povratio, pa sam se vratio na sedište. Ispitivanje unutrašnjih stanja moći se ubrzo završilo. Bračni par je položio ovaj deo ispita i od njih se očekivao i poslednji ritual koji se polaže tako što iskušenici, u ležećem položaju, budu uvijeni u bele čaršave i u njima provedu nepomično dvanaest sati u meditaciji.

Ceremonija je, zaista, bila neobična u odnosu na naše evropske, a brahmani su iznenadili i Dušanku i mene. Oni su na Baliju najpoštovaniji. Balinežani ih zovu da za njih izvedu ceremonije za uspeh, sreću, posvećenost, zdravlje… Brahmani su vitki, isposničkog izgleda, dostojanstveni i skoro svi imaju duge brade. Po svom izgledu i jakoj energiji, lako se prepoznaju u odnosu na druge ljude. Oni su blagi, smerni i ne rade za platu, iako izvode ceremonije od ranih jutarnjih časova, pa sve do kasnog poslepodneva. Žive od dobrovoljnih priloga koje dobijaju od vernika…

Zanesen razmišljanjem o brahmanima i ritualu ispitivanja unutrašnjih moći, sa Dušankom sam krenuo na još jednu ceremoniju. Pošli smo u malo mesto Gianyar na jednu svadbu kod prijatelja Dušankinog druga, Adžika.