Muzika

Drevna energetska Joga

Gunung Kawi

Trebalo je krenuti u Gunung Kawi, hram koji se nalazio na domak mesta Tampaksiringa. Nebo je bilo bez traga oblaka. Istok se kupao u rumenilu sunčevih zraka. Nagoveštavao se topao dan. Poneli smo ponude, vodu i malo hrane, seli na motor, i zaputili se u novu avanturu.

Put je išao kroz džunglu koja je mestimice bila presecana čistim prostorom i prelepim pirinčanim poljima. Intenzivna zelena boja davala je posebnu draž.

U hram smo stigli oko sedam sati i pošto nikoga nismo zatekli pošli smo u razgledanje hrama. Kao i svi ostali hramovi i ovaj je bio interesantan na svoj način. Bio je napravljen iz više celina. Mali krovovi oslanjali su se na stubove. Reljefi su po običaju plenili svojom lepotom i raskoši. Uz hram, u jednom ogromnom zidu napravljenog od kamenih ploča, nalazila se grobnica prvog kralja Balija.

Posle ovog razgledanja, primetivši da je došao sveštenik, otišli smo do njega. Primio nas je srdačno, a kako smo bili jedini posetioci, uradio je samo za nas ritual sa svetom vodom i molitvom.

Nakon ovoga ponovo smo razgledali hram, i u trenutku kad smo ponovo došli do grobnice prvog kralja Balija, nametnulo mi se razmišljanje o karmi… Indonezija je muslimanska zemlja gde jedino na Baliju živi 80% hinduista, 10% budista i 10% muslimana

Hinduisti ne prave razliku između hinduizma i budizma jer je Buda emanacija same božanske ličnosti i veruju u karmu kao i budisti. Šta je u stvari KARMA? Obično se pogrešno kaže da je to sudbina. U stvari, to su naše aktivnosti koje uzrokuju posledice. Prvo, moramo da imamo nameru, zatim da imamo priliku, onda da uradimo to, i na kraju da se ne kajemo zbog toga. To je karmički put tj. to će u budućnosti imati posledice. Šta poseješ, to ćeš požnjeti, samo ovo je rečeno pre 2600 godina.

Kući smo došli ranije. Spremili smo zajednički večeru, a potom uživali u ukusnom obroku. Zvezdano nebo, čini mi se, nikad nije bilo bliže. Imao sam osećaj da rukom mogu dohvatiti svaku zvezdu. Kao da su nosile neke poruke, a možda mi se to samo činilo…

Zaspao sam na terasi, pa me je Dušanka u jednom trenutku probudila i rekla da idem u krevet. Nije mi mnogo trebalo da, onako dremljiv, odem do ležaja i nastavim da spavam.