Muzika

Drevna energetska Joga

Yoga terapija: Menstrualni poremećaji


Menstrualni problemi

Svaka žena koja uzima hormonske preparate da bi normalizovala svoju menstruaciju, ili je suočena s nedavnom histerektomijom, hirurškim uklanjanjem materice, da bi olakšala takve simptome, trebalo bi da nekoliko meseci vežba jogu po preporučenom programu. Oslobađanjem tenzije i usmeravanjem prane na reproduktivne organe, sledi obnova određenih funkcija. Žene koje vežbaju jogu osećaju da taj periodičan bol biva olakšan, a posle nekoliko meseci i potpuno uklonjen. One su sveobuhvatno opuštenije, zdravije i vitalnije.

Jogički pristup menstrualnim problemima

Mnoge žene pitaju da li je bezbedno da izvode asane tokom menstruacije. Važno je da se ne naprežete sve vreme, ali osim ove uobičajene opreznosti, ne postoji razlog da odustanete od vežbanja. Jedan novinar je napisao: „Mnogi doktori danas veruju da ne samo da žene u svakom trenutku smeju da budu izložene zahtevnim fizičkim aktivnostima već mogu od toga da imaju i koristi. Jedna studija iz 1965. uporedila je dve grupe žena: 65 plivačica i 138 studentkinja koje se nisu bavile sportom. Rezultat je pokazao da su žene koje se bave plivanjem imale mnogo manje problema u vezi sa menstruacijom.“

Sirshasana (stoj na rukama ili glavi) i sarvangasana (stoj na ramenima) nisu preporučeni tokom menstruacije, naročito ako postoje neki problemi. Vajrasana, shashankasana, marjari-asana, vyaghrasana i abdominalno disanje u šavasani (shavasana) oslobađaju od bolova u stomaku. Bol tokom perioda postaje lakši, kada menstrualno krvarenje koje je na vrhuncu biva ubrzano kontrakcijama materice, poput onih tokom orgazma. To znači da mula banda (moola bandha) može biti blagotvorna, ali ipak, na prvi znak nesvestice ili bilo koje druge neprijatnosti morate prestati s ovim vežbama. Mula banda se takođe treba izbegavati tokom amenoreje, osim ako ste pod nadzorom doktora ili učitelja joge.

Sledeći program treba slediti tokom celog meseca. Ukoliko se ne javi obilno krvarenje ili bol koji iscrpljuje, ove vežbe možete raditi i tokom same menstruacije.

1. Surya namaskara: Ova vežba će pojačati energiju prane i uravnotežiti nervne i endokrine funkcije. Prema svojim mogućnostima, postepeno, tokom nekoliko nedelja ili meseci, dođite do dvanaest krugova vežbi.

2. Asana: Šakti banda (shakti bandha) je serija vežbi koja je veoma delotvorna kod oslobađanja blokirane energije u donjem delu stomaka. Takođe, siddha yoni asana, ushtrasana, marjari-asana, vyaghrasana, shashankasana, supta vajrasana, vajrasana, shashank bhujangasana, bhujangasana, shalabhasana, dhanurasana, sarvangasana, halasana, kandharasana, dhanurasana, grivasana (naročito za kasni pubertet i leukoreju), paschimottanasana, matsyasana, ardha matsyendrasana, utthanasana, pada hastasana, hanumanasana, sirshasana, tadasana. Asane s obrnutim polžajem treba izbegavati tokom dana s obilnom menstruacijom.

3. Pranayama: Nadi shodhana, ujjayi i bhramari jesu efikasne, naročito protiv glavobolje, migrene i uopšte mentalne napetosti. Pranayama uklanja psihičku tenziju i mentalnu razdražljivost. U slučaju cervicitisa i prolapsusa najdelotvornije su nadi shodhana nivo 3, moola i jalandhara bandha. Bhastrika poboljšava vitalnost i uklanja toksine, i preporučena je u slučajevima amenoreje i dismenoreje.

4. Mudra i bandha: Vipareeta karani mudra, pashinee mudra i yoga mudra. Ashwini mudra, moola bandha i sahajoli stvaraju vitalnu energiju u reproduktivnim organima. One takođe stimulišu karlične nerve i ojačavaju seksualne i eliminativne organe. Maha mudra i maha bheda mudra posebno su preporučene da ublaže predmenstrualnu napetost jer regulišu širenje prane shakti kroz telo i dovode to fizičke, mentalne i emocionalne smirenosti. One žene koje pate od prolapsusa materice treba da rade moola bandha i ashwini mudra u kombinaciji s asanama u obrnutom položaju.

5. Shatkarma: Neti treba vežbati svaki dan, a kunjal i laghoo shankhaprakshalana dva puta nedeljno. Zapamtite, konstipacija značajno pogoršava karličnu kongestiju, bol i grčeve, i popravljanje ovog stanja je prvi korak ka oslobađanju od menstrualnih poremećaja i leukoreje.

6. Opuštanje: Yoga nidra je najvažnija, naročito u periodu predmenstrualne napetosti. Ona oslobađa od mentalne uznemirenosti, neraspoloženosti, depresije i utučenosti. Ako nemate dovoljno vremena za celu joga nidru, opustite se u šavasani i koncentrišite se na abdominalno disanje.

7. Meditacija: Japa, ajapa, japa, antar mouna, nada yoga ili chidakasha dharana.

8. Ishrana: Dobra vegetarijanska ishrana je najbolja za većinu modernih žena. Meso dokazano pojačava bol tokom menstruacije, ali takođe pojačava i njenu obilnost i trajanje. Lagana ishrana, koja isključuje iz ishrane začine, ulja, meso i mleko, preporučuje se za predmenstrualni period. Mnoge žene su izjavile da su pomoću ovakve ishrane smanjile bol i obilnost krvarenja za više od 50 procenata.

Još neki saveti

Mnogo svežeg vazduha i fizičkih vežbi u kombinaciji s adekvatnim odmorom i opuštanjem jeste važno za stabilizovanje krvarenja tokom menstruacije.

Lagana vegetarijanska ishrana, s mnogo voća, žitarica, kratko kuvanog ili svežeg povrća i hrane bogate gvožđem, trebalo bi da se primenjuje pre i tokom menstruacije. Zamena za ovo je uzimanje samo voća jedan dan pre menstruacije i dan-dva tokom perioda. Izbegavajte meso, kafu, stimulanse, prerađenu i veštačku hranu.

Telo i stopala treba grejati i ne izlagati hladnoći. Grejanje karlične oblasti oslobađa od bola.