Muzika

Drevna energetska Joga

Yoga terapija: Cervikalna spondiloza


Cervikalna spondiloza

Dean

Cervikalna spondiloza je ime dato dugotrajnoj ukočenosti i degeneraciji koje utiču na kičmeni stub u predelu vrata. Karakterišu je bol i grčevi mišića u zadnjem delu vrata i u ramenima. Takođe, česte su glavobolje. Bol se može proširiti na ramena, ruke i podlaktice, a u istoj oblasti moguć je osećaj bockanja ili mravinjanja. Pokretanje vrata je otežano, a mogući su slabost mišića, naročito ruku, vrtoglavica i zujanje u ušima.

U nekim slučajevima degeneracija kičme u predelu vrata može se videti na rendgenskom snimku. Ipak, paradoksalno, često se dešava da rendgenski snimak obolelih od spondiloze ne ukazuje na uobičajene znake degeneracije vrata. Uočljiva degeneracija podrazumeva sužavanje prostora intervertebralnog diska i pojavu osteofita tj. koštanih izraštaja. Foramen ili otvori u kostima kroz koje prolaze krvni sudovi postaju suženi. Ti krvni sudovi snabdevaju ne samo kičmenu moždinu već i mali mozak i produženu moždinu.

Koštana suženja kroz koja prolaze kičmene arterije otežaće protok krvi do mozga i javiće se slabost i vrtoglavica. Slično tome, koštani izraštaji ili koštani trnovi pritiskaju korene živaca koji izlaze iz kičmene moždine i uzrokuju bol u vratu, ramenima i leđima.

Uzrok

Osteoartritis pršljenova u predelu vrata može biti posledica povrede. Vrat je najosetljiviji i najranjiviji deo kičmenog stuba. Čak i trzaj u situaciji kada automobil u kojem se vozite naglo zakoči može uzrokovati ovakvu povredu vrata.

Šteta može nastati i kao postepeni degenerativni proces usled habanja zglobova, kostiju, mišića i ligamenata vrata. Ipak, bolest se najčešće javlja u srednjim godinama, naročito kod radnika srednjih godina čiji posao ne zahteva kretanje, već uglavnom celodnevno sedenje u položaju u kojem se krive vrat i kičma.

Lečenje

Savremena medicina u slučajevima spondiloze najčešće predlaže fizikalnu terapiju, u kombinaciji sa protivupalnim lekovima i analgeticima koji ublažuju bol. Intervertebralno ubrizgavanje kortikosteroida u bolno mesto često donosi olakšanje i kratkotrajno smirivanje upale, ali mnogi bolesnici se žale da im se posle serija tih injekcija celokupno stanje pogoršava i da bol postaje još gora.

Fizioterapija često olakšava stanje, ali retko leči bolest. Terapija kombinuje kratkotalasnu dijatermiju, masažu, istezanje vrata i nošenje kragne kao ortopedskog pomagala za vrat.

Joga

Jogasana omogućava i olakšanje i lečenje u slučajevima spondiloze, naročito ukoliko je bolest nedavno dijagnostikovana, gde rendgenski snimak pokazuje minimalne promene. Asane smanjuju napetost i grčenje mišića, a poboljšavaju i držanje. Takođe, asane ponovo uspostavljaju balans prane u vratu, što vodi do obnavljanja tkiva i smanjivanja koštanih izraštaja.

Program koji sledi predviđen je za one koji pate od cervikalne spondiloze. Treba mu pristupiti polako i pažljivo pod kontrolom učitelja, a potom ga praktikovati svakog jutra.

1. Asana: Pawanmuktasana prvi deo, naročito poorna titali asana (leptir), skandha chakra (rotacija ramena) i greeva sanchalana (zagrevanje vrata). Vežbe rotacije vrata treba raditi pažljivo. Mogu se vežbati vajrasana, shashankasana, shashank bhujangasana, bhadrasana, shavasana, akarna dhanurasana, makarasana, marjari-asana i sarpasana.

Kasnije se mogu usvojiti i sledeće asane: padmasana, matsyasana, yoga mudra, supta vajrasana, saral dhanurasana i ardha matsyendrasana.

Pomaže što duže mirno sedenje u padmasani, ili nekom drugom meditativnom položaju, sa ispravljenom kičmom i glavom zabačenom malo nazad. Izbegavajte sve druge asane, naročito obrnute položaje, sve dok se stanje bolesti značajno ne poboljša.

2. Pranayama: Nadi shodhana nivoi 1 i 2.

3. Meditacija: Kaya sthairyam je najdelotvornija kod bolesti i deformiteta kičme. Glava teba da stoji uspravno, ali samo malo zabačena nazad, kičma pravo, a ramena su opuštena. Iskusni učitelj joge može pokazati položaj.

4. Opuštanje: Joga nidra u shavasani. Ispod vrata treba staviti nešto poput mekanog jastuka.

5. Shatkarma: Neti kriya svakog dana.

6. Ishrana: Kao kod artritisa.

7. Dodatna pomoć: Kragna za vrat može biti korisna.