Muzika

Drevna energetska Joga

Yoga terapija: Sterilitet i impotencija


Jogički pristup sterilitetu i impotenciji

Zena u Bojama

Ne sme se zaboraviti da uspešna oplodnja, začeće i kasnija trudnoća uvek podrazumevaju saradnju i zajedništvo muža i žene. Laboratorijski testovi često ne mogu da otkriju gde leži problem kod nemogućnosti začeća u braku. Neretko su i muž i žena psihički i fizički zdravi. Ipak, neki aspekt ili kvalitet njihovog seksualnog života ostaje nepotpun ili nepovoljan. U tim slučajevima savetuje se da oba partnera prihvate određeni program joga vežbi, i da ih praktikuju zajedno.

1. Surya namaskara: Vežbati do 12 krugova svakog jutra u zoru

2. Asana: Započeti usavršavanjem prvog i drugog dela pawanmuktasane, a zatim serije shakti bandha. Posle mesec-dva pristupiti sledećim glavnim asanama: serija vajrasana, naročito shashank bhujangasana, marjari-asana, supta vajrasana i ushtrasana. Zatim, dinamična pada hastasana, bhujangasana, shalabhasana, paschimottanasana, sarvangasana, drutahalasana, matsyasana, gomukhasana, dwi pada kandharasana, kandharasana, chakrasana, hanumanasana, bhadrasana.

3. Pranayama: Nadi shodhana i bhastrika zajedno sa antar i bahir kumbhaka, jalandhara, uddiyana i moola bandha. Surya bheda trebalo bi da se vežba deset puta u sumrak.

4. Mudra i bandha: Pashinee mudra i joga mudra. Vajroli i moola bandha treba da se rade 30 puda dnevno, svaka.

5. Shatkarma: Neti tokom dana i laghoo shankhaprakshalana kad god poželite.

6. Opuštanje: Joga nidra i svesnost o abdominalnom disanju u šavasani.

7. Meditacija: Ajapa japa u položaju siddhasana.

8. Amaroli: Ako muškarac pije mokraću svoje žene svakog dana najmanje tri meseca, kako je preporučeno u starim tantričkim spisima, može se očekivati uspešno začeće. U mnogim brakovima bez dece, uključujući i one kod kojih je problem impotencije bio psihološke prirode, ili je uzrok bila mala ili abnormalna količina sperme i hormonalna ili endokrina anomalija razvijena posle puberteta, ovakav pristup lečenju bio je pravo otkriće.

9. Ishrana: Preporučuje se hrana bogata proteinima i, ako želite, možete jesti sve vrste mesa. Takođe, jedite i mleko i mlečne proizvode kao što su gi (prerađeni maslac) i sir. Ovakva ishrana će ubrzati metabolizam i poboljšati proizvodnju spermatozoida. Konstipaciju ćete sprečiti uzimanjem meda, voća i oraha. Takođe, jedite više hrane koja sadrži vitamin E, a to je puter od kikirikija, maslinovo ulje, klice žitarica, susam i nerafinisane pahuljice i žitarice.


Saveti

* Prekomeran rad, psihički umor i fizička iscrpljenost utiču na impotenciju i klinički neobjašnjiv sterilitet. Pre svega, važno je da se odmorite, prometine okruženje, što znači otići negde gde nema pritiska, odgovornosti, socijalnih i porodičnih obaveza. Parovima koji su u braku preporučeno je da odu na miran i opuštajući odmor.

* Ukoliko su psihološke kočnice ono što uzrokuje impotenciju, partnerima se preporučuje mala količina alkohola pre seksualnog odnosa.