Muzika

Drevna energetska Joga

Terapija zvukom

Vodopad

Uzrok bolesti je psihosomatskog porekla, odnosno višak negativne energije. Jedna od terapijskih metoda je i terapija zvukom.

1. MUZIKA

Za određene vežbe puštam različitu muziku u kombinaciji sa mantrama i zvucima prirode da bih pojačao efekat asana. Ova muzika dovodi do oslobađanja mentalne napetosti i potpune relaksacije. Uticaj ovakve muzike zavisi i od nivoa svesti učenika.

Nada yoga (posebno yoni mudra) i postojanost u meditaciji na unutrašnje zvukove dovodi do osvešćivanja fizičkog, astralnog i mentalnog tela. Prema Vedama, Šabda predstavlja večni izvor zvuka, a Nada večni elemenat samopostojećeg kosmičkog impulsa muzike. Zvuk se smatra ovde osnovnim izvorom energije i postojećeg kretanja u univerzumu. Kaže se da je egzistencija materijalnog sveta potekla iz kosmičkog impulsa, od beskonačne eksplozije šabde.

2. MANTRE

U toku časa, a naročito prilikom relaksacije i muzičke meditacije, izgovaram mentalno mantre koje sam dobio od mojih učitelja i koje pročišćavaju sve nivoe učenika.

Naše telo kao Celina, a posebno glasne žice, jesu sofisticirani muzički instrumenti. Svaka dobra ili loša reč koju izgovaramo prenosi svoj uticaj svuda oko nas.

Ponavljanje mantre (japa) ima dvostruki uticaj: spolja, proizvodi vibracije u okolnom prostoru, a unutra stimuliše energetske kanale i čakre. Značenje mantri ima zanemarljivu važnost u poređenju sa specifičnom konfiguracijom slova ili glasova u njima. Svako slovo vedske mantre može imati i 18 različitih formi fonema udruženih sa izgovaranjem.

Talasi misli neprekidno proizvedeni iz uma su elektromagnetskog tipa. Elektromagnetne struje proizvedene pomoću naših misli i emocija se šire u neograničeni domen etarskog okeana i ovi talasi se vraćaju do našeg uma po završetku kruga. Njihovo ulivanje i sastavljanje sa talasima misli sličnih kvaliteta pojačava njihovu vlastitu snagu.

Gayari mantra se smatra najmoćnijom mantrom prema vedama. Uzvišena moć ove mantre konstantno se praktikuje od miliona duhovnih tragalaca još od vedskog vremena, i smatra se da čak može i da pročišćava karmu prošlih života. Istorijski spisi kao Mahabharata opisuju upotrebu mantri zasnovano na naoružanju koje je mnogo snažnije od atomske bombe.

3. ZVUK TIBETANSKE POSUDE

Tibetansku posudu koja proizvodi zvuk kupio sam na Baliju. Ova interesantna posuda koristi se za pročišćavanje kristala i amajlija. Okruglog je oblika i na njoj je ugravirana mantra “OM MANI PEME HUNG”

Na njenom dnu se nalaze četiri Bude, a na spoljašnjem delu tog istog dna nalaze se četiri vadžre.

Kada sam je prvi put uzeo u ruke, imao sam spoznaju da se radi o ritualnoj posudi i da je ona namenjena za pročišćavanje ljudi na njihovim svim nivoima. Deluje na energetske kanale i čakre... U praksi se to pokazalo tačnim i ovu izuzetno važnu posudu koristim na času posle muzičke psihoterapije.

U toku terapije zvukom bilo je i nekih neobičnih doživljaja. Jedna učenica za vreme terapije zvukom imala je viziju Ganeše i njegovu prisutnost u prostoru (vidi Hodočašće po Indoneziji), druga devojka imala je astralnu projekciju, treća je osetila kako joj prestaje bol, a jedna učenica (pet godina trenira kod mene) imala je viziju devojke koja je sa njom trenirala ranije jogu, a koja je iznenada po završetku časa navratila da se dogovori sa mnom o ponovnom dolasku na časove.

Većina učenika oseća zvuk u predelu čakri ili po pojedinim delovima tela.

Interesantno je reći da mi je moja prijateljica, koleginica i astrolog rekla da ću u Indoneziji da nabavim nekakav predmet koji će da pomogne mnogim ljudima. Slučajnost ili karma?