Muzika

Drevna energetska Joga

Yoga terapija: Urinarne infekcije


Jogički pristup poremećaju urinarnog trakta kod žena

Dean Raskovic

Ženanama koje žele da vežbaju jogu kako bi obnovile karlične organe i sačuvale svoju figuru posle porođaja savetuje se da izbegavaju sve asane odmah po donošenju bebe na svet, ukoliko nisu pod kontrolom stručnjaka. Ovakvo ograničenje može trajati 40 dana od porođaja, da bi porođajne rane zacelile, to jest da ne bi došlo do krvarenja (postporođajno krvarenje). Lagana pranajama i meditacija mogu se, naravno, nastaviti odmah posle porođaja.

Jogički pristup poremećaju urinarnog trakta podrazumeva obnovu iscrpljene energije u urinarnom i reproduktivnom sistemu. Kada je ovaj osnovni problem rešen, infekcije u mokraćnim kanalima teže opstaju, telo se lakše brani i celokupno zdravlje je poboljšano.

1. Surya namaskara: Počnite s jednim ciklusom i postepeno dođite do dvanaest ciklusa koje treba raditi svakog jutra, u zoru.

2. Asana: Shakti bandhas, ardha padma paschimottanasana, shashank bhujangasana, bhujangasana, dhanurasana, dwi pada kandharasana, chakrasana, vyaghrasana, sarvangasana, halasana, ardha padma halasana, ushtrasana, ardha matsyendrasana, vatayanasana, siddha yoni asana.

3. Pranayama: Nadi shodhana i bhastrika u kombinaciji sa unutrašnjom kumbhaka, moola bandha i jalandhara bandha, i spoljašnja kumbhaka i uddiyana bandha. Radite od jednog do pet ciklusa. Surya bheda može se raditi svakog dana do deset ciklusa.

4. Mudra i bandha: Vipareeta karani mudra i pashinee mudra. Sahajoli i moola bandha rade se do 30 puta na dan. Maha mudra i maha bheda mudra u početku se rade tri puta svaka. Kasnije se broj ponavljanja može povećati.

5. Shatkarma: Neti i kunjal svakog dana. Shankhaprakshalana treba da se uradi pre početka programa vežbanja joge, a najbolje u ašramu, a onda laghoo shankhaprakshalana može se izvoditi jednom nedeljno.

6. Opuštanje: Joga nidra, svakog popodneva i/ili uveče pred spavanje.

7. Amaroli: Da bi urin bio blag i da ne bi iritirao, uzimati tri-četiri litra vode dnevno.

8. Ishrana: Preporučuje se lagana hrana, s malo proteina, bez mesa i bilo koje jake hrane. Izbegavati prerađenu hranu, slatkiše i začine. Ne uzimati alkohol i cigarete. Umesto kafe i crnih čajeva, tri puta dnevno uzimati šolju ječmene vode ili čaj od peršuna ili neke druge biljke.

9. Post: Jednom nedeljno postiti, ili propustiti večeru svakih nekoliko dana, što će obezbediti energiju potrebnu za borbu protiv upornih infekcija. Duži post će očistiti ceo sistem, a ukoliko je post na bazi voća, izlečenje će biti još brže. Voće je bogato alkalnim solima i pomaže kod kiselosti urina.


Saveti

* Oni koji imaju probleme s bešikom ili česte probleme s upalom mokraćnih kanala trebalo bi da piju dosta vode, kako bi ih stalno ispirali.

* Takođe, preporučuje se uriniranje odmah posle seksualnog odnosa, kako bi se sprečilo da već oslabljeni sistem bude izložen kontaminirajućim elementima.

* Srećom, joga može da zaustavi napredak tegoba pre nego što dođe do moguće fatalne bolesti bubrega.