Muzika

Drevna energetska Joga

Yoga za podmlađivanje

Lotus

U poslednje vreme mnogo se piše da yoga vežbe podmlađuju, a naročito posle knjige koja je izašla i kod nas, gde su opisane tibetanske vežbe koje sigurno podmlađuju. Iako se ove vežbe zovu tibetanske, one su u stvari deo yoga vežbi. Ne zaboravimo da su prvi pisani podaci o yogi stari 6000 godina, a da su fizičko vaspitanje, vežbe za kičmu koje daju lekari, autogeni trening, aerobik, pilates i slično, samo bleda kopija yoga vežbi.

U literaturi se teško nalaze nazivi tih vežbi, a naročito kojim redom se izvode, odnosno kako izgledaju kompletni časovi.

Vežbe koje najviše podmlađuju su: maha mudra, maha bandha, maha veda, kechari mudra, uddiyana bandha moola bandha, jalandhara bandha, vipareeta karani, vajroli mudra, shakti chalana. Sheetkari tehnikom postajemo lepši, i uopšte pranayama tehnike podmlađuju. Proporcionalnim usporavanjem disanja produžava se i život, jer tada energija sagoreva sporije. I kataboličke i anaboličke aktivnosti se smanjuju, čovek je uravnotežen, i tako se mladost održava dugo. Osim toga tu su i neke druge tehnike, npr. zatezanje lica, shaolin vibracije i neke meditacije koje mi je preneo jedan moj prijatelj boraveći u šaolin manastiru. Ove vežbe deluju samo u sklopu časa, a ako vežbamo samo ove tehnike nasumičnim redom, efekti su minimalni a nekad i štetni ako se nepravilno rade.

Na osnovu mog iskustva, 40 godina aktivnog treniranja i to tri puta nedeljno po tri sata, i 26 godina iskustva učitelja yoge, mogu da potvrdim da yoga podmlađuje i do 20 godina, i to ne samo da podmlađuje nego i postajemo lepši. Yogom postižemo unutrašnju lepotu koja se onda manifestuje i na fizičkom nivou.

Ali nisu dovoljne samo yoga tehnike već i yoga način života - ispravne misli, reči, dela i pravilna vegetarijanska ishrana. Kada smo puni prane, to ostali ljudi vide ili osećaju.

Na učenicima koji vežbaju više od 3 godine kod mene, to se očigledno i vidi.

Ali to su samo sporedni efekti yoge. Cilj yoge je prosvetljenje i samorealizacija.

Ako neko vežba yogu samo da bi izgledao mlađi i lepši, sigurno neće uspeti. Ako i kojim slučajem uspe, lepota je prolazna, samo ljuštura koju na kraju odbacujemo. Unutrašnja duhovna lepota je večna...